Alternatív kávézacc használati módok - akiknek a kuka már nem opció


Talán nem túlzás azt mondani, hogy mindenkinek megvan az a kép, amikor egy vagy több főzés után a kukában landol értékes segítőtársunk, a kávé maradványa. Mivel a legtöbben otthoni kávékészítésre szorultunk az elmúlt időkben, jó ha tudjuk hogyan is lehet szemetes tömésen túl hasznát venni a kávézaccnak. Mutatunk pár alternatívát. 


  • Szappan


Egyik talán legmeglepőbb használati mód a maradék zaccra, az arctisztító szappan. A szappan készítése igazából pofon egyszerű, fogni kell egy szappant, felvágni darabokra, hozzárakni a zaccot, majd együtt meg kell melegíteni az egészet. Miután elolvadt a szappan, össze kell keverni és formába önteni, amiben ismét szilárd halmazállapotú lesz a szappan és már kész is! 


Ez miért baromi jó? A kávé fertőtlenítő hatásának köszönhetően a különféle bőrfertőzésekre alkalmazható természetes megoldás. Ha nem küzdesz semmilyen bőrproblémával, akkor is érdemes néha tisztításra használni, hiszen segít tisztán tartani az arcbőrt. Harmadik áldásos hatása pedig, hogy a duzzadtságot és a szem alatti karikákat is lehúzza a koffein. 



  • Szagtalanító hűtőbe


Időről időre előfordul, hogy a hűtőbe kellemetlen szag költözik, akármilyen jól is tárolod a benne lévő dolgokat. Ezt azonban egyszerűen meg is tudod szüntetni. Első lépésként szárítsd ki a zaccot, majd helyezd bele egy üres tárolóba. Ezt helyezd a hűtő hátsó részébe, hogy mágikusan magába szívhassa a kellemetlen szagokat.  


Ez miért baromi jó? 


Ugyanezt szódabikarbónával is meg lehet ugyan csinálni, de ha már úgyis rendelkezésedre áll a zacc, ez egy kiváló felhasználási módja. Így ha megromlik egy tárolt étel, vagy kiömlik valami, nem érzel majd átható szagot, és nem marad meg a hűtőben utána ki tudja meddig. 



  • Tisztítószer késeknek, edényeknek


A makacsabb konyhai szennyeződések erősen meghosszabbíthatják az amúgy sem mindig rövid vagy éppen kellemes takartási folyamatot. Sokszor előfordul, hogy a remekül reklámozott edénytisztító sem tudja leszedni a ráégett foltokat bizonyos edényekről. A kávézacc érdes textúrája miatt tud ebben jobb munkát végezni.


Ez miért baromi jó? 


Egyszerű és nagyszerű. Nem kell kémiai anyagokat szagolni és túl sokáig görnyedni a koszos edények felett, csak ráhinted a koszos felületre, lesikálos, majd alaposan elöblögeted. Igazi természetes súrolószer. 


  • Komposzt kiegészítő


Ez valószínűleg a legkevésbé egyértelmű felhasználási módszer, jóval több odafigyelést igényel mint az előbb említett felhasználások. Nátrium, foszfor és kálium tartalma miatt kiváló megoldás komposzt kiegésztésére. Azonban vigyázni kell, mivel még a zacc is tartalmaz minimális mennyiségű koffeint. Ezért nem érdemes csak kávézaccot használni, és különösen oda kell figyelni azokra a növényekre, melyek a savas környezetet preferálják ( áfonya, azálea). 


Ez miért baromi jó?


A kávézacc alapjában véve savasság semlegesítő hatású, emiatt lesz remek kiegészítője egy komposztnak. A nitrogéntartalomnak köszönhetően táplálja azokat a baktériumokat, amelyek a lebontást segítik.