Biztosan észrevetted már, hogy a kávézók, kávészaküzletek italkínálata gyakran egészen óriási és átláthatatlan. Most bemutatjuk a legnépszerűbb kávéitalokat és receptjeiket, hogy megismerd az éppen aktuális trendeket. Lássuk!

Főzési típusok szerint

Az eltérő főzési módok más-más ízjegyeket és erősséget eredményeznek. Íme néhány lefőzési típus, melyeket napjainkban előszeretettel alkalmaznak:

  • Espresso - Az elkészítéshez szükség van egy espresso gépre vagy cappuccino gépre. Ezek az eszközök ugyanis a forró víz nyomóerejével erős koncentrátumú kávét készítenek. A legtöbb kávéital alapjául pedig nem más, mint az espresso szolgál.
  • Ristretto - Hasonló az elkészítési módja, mint az előbbinek: a nyomás alatt álló vizet áteresztik a kávén. Azonban ez esetben a vízmennyiség felét használják fel - a rövidebb főzési idő egy sötétebb espressot eredményez.
  • Drip Brew - Az őrölt kávét egy kávészűrőbe helyezik, a kávégép víztartályába pedig betöltik a kívánt mennyiségű vizet. Nincs is más hátra, mint kivárni, míg az automata gép elvégzi a dolgát. 
  • Pour Over - Ehhez a típushoz szintén szükség van egy szűrőre, benne az őrölt kávéval. A megfelelő hőmérsékletig melegített vizet lassan, egyenletesen ráöntik a kávéra, majd várnak, míg a kívánt adag előáll.
  • Cold Brew - A Cold Brew módszerhez durvára őrölt kávét helyeznek szobahőmérsékletű vízbe és hosszasan ázni hagyják. Az eredmény egy kevésbé keserű, ám magas koffeintartalmú ital lesz. 

Kávéitalok típusai 

A kávéitalok többsége 3 összetevőt tartalmaz: espressot, gőzölt tejet és tejhabot. Az arányok természetesen kávézóról kávézóra-, és preferencia szerint változhatnak, a felsorolás csupán egy általános képet nyújt:

  • Espresso - Ez az ital egyetlen adag presszót tartalmaz, tehát elég magas koncentrátummal bír. Habár egyszerűnek tűnik, nehéz jól elsajátítani. De ugyancsak elterjedt kávéital a Dupla Espresso is, amely 2 adag presszóból áll.
  • Red Eye - A Red Eye arányai: egy adag presszóhoz körülbelül 180 ml Drip Brew kávé társul. Ugyancsak ismert egy erősebb változat is: a Black Eye esetében viszont 2 adag presszó szükséges.
  • Americano - Ez egy kifejezetten népszerű reggeli kávéital, amelyről azt feltételezik, hogy a második világháború idején keletkezett -  a katonák vízzel növelték a kávé mennyiségét. Egy adag presszóhoz kb. 90 ml forró víz kerül, és bár a kávé így hígul, a magas koffeinszint megmarad. 
  • Hosszú Fekete - Alapvetően az előbbihez hasonló, azonban a hosszú fekete kávé származása Új-Zélandhoz és Ausztráliához köthető, továbbá két adag presszóval készül.
  • Macchiato - A szó jelentése: folt. A megnevezés arra utal, hogy a gőzölt tej nyomot hagy az espresso felületén. Arányát egy adat presszó, valamint egy vagy akár két teáskanálnyi gőzölt tej adja. A Macchiato is gyakran készül hosszú verzióban: két adag presszóhoz akár négy teáskanál gőzölt tejet adnak. 
  • Cappuccino -  Ha valaki igazán krémes kávéra vágyik, akkor a cappuccino tökéletes választás lehet: egy vagy akár két adat presszóhoz körülbelül 60 ml gőzölt tejet adnak és ugyanennyi tejhabot. A tetejére gyakorta kerül valamilyen ízesítés, például csokoládé por. 
  • Cortado - A Cortado jellemzően üvegpohárban kerül a vendégek asztalára: egy adag presszót, átlagosan 30 ml meleg tejet és a tetején egy centis tejhabot tartalmaz. A meleg tej elősegíti a savasság csökkenését. 
  • Flat White - Nagyon hasonló a cappuccinohoz, leszámítva a tejhabréteget (és a csokoládéport a tetején). Annak érdekében, hogy az ital krémes legyen habos helyett, a kancsóban gőzölt tej aljából használnak, nem a tetejéről. A Flat White arányai: egy adag presszóhoz 120 ml gőzölt tej kerül.
  • Cafe Latte - A Lattéban a kávé savasságát és keserűségét a tej mennyisége csökkenti: egy adat presszóhoz akár 250-300 ml gőzölt tejet adnak és persze a tejhabréteg sem maradhat le. Gyakran  ízesítik különféle szirupokkal, így kedvezve az édesebb ízeket kedvelőknek. 
  • Mocha - A mokkát a kávé és a csokoládé tökéletes elegyének tekintik. A csokoládépor (vagy szirup) gazdag és krémes ízt kölcsönöz az italnak és csökkenti a  presszó savasságát. Általában egy adat presszóhoz 30-60 ml csokoládés aroma kerül, 30-90 ml gőzölt tej, és persze a tejszínhabról sem érdemes megfeledkezni.
  • Bécsi - Több variációja létezik, de a legnépszerűbb az espresso vegyítése tejszínhabbal. A tökéletesen krémes állag garantált! 
  • Affogato - Az Affogato esetében inkább desszertkávéról beszélhetünk, mintsem italról. Elkészítése során egy adag presszó kerül a gombócnyi vanília fagylaltra. 
  • Cafe au Lait - Ahogyan az elnevezés is mutatja, francia eredetű kávéról van szó. Elkészítése során egy erős francia presszóhoz fele-fele arányban kerül forralt tej. 
  • Jegeskávé - A jegeskávé egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Megannyi bevált receptúra létezik: van, ahol a tej helyett vizet használnak, vagy akár különböző szirupokkal dobják fel az italt. Az általános arány: 60 ml Drip Brew vagy presszó, jég, 120-180 ml tej vagy víz, illetve ízlés szerinti szirup.

A kávéital választék nem éppen kicsi, ráadásul évről-évre újabb trendek ütik fel a fejüket. Ezek ismerete lehetővé teszi, hogy magabiztos döntéseket hozzunk és megfelelően induljon minden egyes napunk. Tulajdonosok révén pedig a megfelelő háttértudással még több vásárlót szolgálhatunk ki és javíthatunk szolgáltatásainkon.