Spiegelhalter Lászlóval, alias Spigiboy-jal, a deejay-vel és polgármesterrel beszélgettünk a kávézásról, kávé rajongásról és a pörgésről. 


CN: Mi az első gondolatod, ha azt mondom, hogy kávé? 

Spigi: A reggel. 

Igazán nálam a kávé nem csak arról szól, hogy milyen hatása van, hanem az egész egy folyamat, egy rituálé, főleg mióta én főzöm. 


CN: Milyen kávé? 

Spigi: Most a makadámdiós az abszolút favorit nálam. Az illata… Érdekes, hogy az ember hogy összeköt dolgokat, én reggel megérzem az illatát és máris felkelek. Csak az illattól frissebb vagyok rögtön. 


Egyébként pedig a presszó. Én szeretem a jó kávé ízt. Egy időben utánaolvastam, illetve egy barista elmesélte, mire kell figyelni, mit kell érezni, mint a whisky-nél, és azóta nagyon szeretem a karakteres, jó kávékat. 


CN: Hány kávé egy nap? 

Spigi: 5 fölött biztos.


CN: Koffeinmentes? 

Spigi: Nem. Még véletlenül sem. 


CN: Emlékezetes kávés történet?

Spigi: Régen volt Vácon a egy kis kedvenc helyünk, a Duna Presszó. Még mielőtt átalakították, az az igazi szocreál régi üveg kávéscsésze volt ott, abban szolgálták fel a kávét. Mi akik törzsvendégek voltunk mindig abba kaptuk, még az átalakítás után is, mikor már gyönyörűszép kávéscsészék voltak. Érdekes volt, hogy mentünk oda 6-an, 8-an, kikértük a kávénkat és nekem mindig hozták ebbe a kis csészébe. Nekem ezzel a csészével és gesztussal összeforrt a kávézás. 

Például most a polgármesteri hivatalban is ilyenből ihatom a kávét, mert a csajok vettek ilyen retro kávéscsészéket tavalyelőtt, így én mindig abban kapom. :)


CN: Min pörögsz mostanában?

Spigi: Zenéken. Rengeteg zenén. Például most, nemrég jelent meg az ufókkal, a TPX-es fiúkkal a második dal, de már kész a harmadik is. Ezen kívül most lesz egy kis kitekintés Wolf Katival és Nagy Feróval megcsináljuk a “Gyere kislány, gyere” modern verzióját. Ez most van folyamatban. 

Nemrég sikerült segíteni körülbelül 60 lemezlovason, akik a DJ szövetség tagjai, mert a kultura.hu koncertsorozaton, a Nemzeti Kultúrális Alap segítségével minden egyes koncert előtt ők tudtak konferálni. Így egy kis munka és egy kis támogatás is jutott. 


CN:A CafeNash kínálatából melyik kávé a favorit? (Az előbb említett makadámdiós mellett.. :) )

Spigi: A Castro Cuba, amit először ittam. Az is nagyon ízlett, az egy jó karakteres ízű erős kávé, picit dohány ízzel. Aki nem “kávés”, annak talán erős is. Én azt gondolom, hogy a kávézást fiatalon kellene kezdeni, egy kis segítséggel. Ahogy én nem kezdtem el, mert nem magyarázta el senki és egyszer, úgy 20 éves koromban, kényszerűségből kezdtem el kávézni. Onnantól elkezdtem inni a kávét és egy darabig csak ittam, ittam, és egyszer mikor már bőven 25 felett voltam, találkoztam egy baristával. Ő elmagyarázta nekem, mikor ilyen hirtelen megittuk a kávét, hogy ezt nem így kell csinálni, ennek kell egy kis körítést adni. Nyugodtan, lassan kell meginni, ízlelgetni. Magyarázta, hogy mit hol lehet érezni és tényleg úgy volt. A kávé esetében is vannak technikák, hogy mit kell csinálni, hogy újra érezd az ízét, miért van ott az a kis pohár víz, stb. Ezeket megtanulja az ember, aztán egy darabig nem használja. Majd egy idő után visszaköszönnek, és ma már úgy vagyok vele, hogy hiába iszom 5-6 kávét, mindegyiknél külön ízt érzek. Teljesen más ízt érzel, mikor fáradt vagy, vagy egy ebéd után, egy vacsora után, vagy egy sport után, ha még iszol egy kávét, mert ugye iszol... 


Nálam például, ha diszkózni járok, akkor rendszeres az, hogy délután még iszom egy kávét és utána lefekszem aludni, utána frissen kelek. Állítólag a kávé élettani hatása csak egy óra múlva érződik és így ahogy ébredés után beindul a szervezeted plusz a kávé hatása összeadódik és frissen folytatod az estét. 

Mikor péntek éjjel diszkózok, akkor is felkelek szombat reggel, megiszom a kávémat, elmegyek a piacra, bevásárolok. Ez egy időtöltés. Ott is iszom egy kávét, ott is van egy jó kávézó. Utána ebédelünk, elintézem a dolgaimat és délután 2-3 óra felé iszom ismét egy kávét, ledőlök a kanapéra, kicsit elalszom és utána frissen kelek. Volt egy időszak, mikor nagyon nehéz volt újra elindulni szombat este, második bulinap, vagy ha még csütörtök is volt, akkor a harmadik. De ezek a kis rituálék segítenek.