Az olasz kávé valóban fogalommá vált. De. Egy kávé mitől lesz olasz, amikor Olaszországban nem termesztenek kávét? Egy kávé ízvilágát nem csupán a termesztés, hanem a gondos, hozzáértő feldolgozás is jelentősen meghatározza.


A pörkölés erősségétől függően pl. megkülönböztetünk bécsi, hamburgi, olaszos kávét. Az olaszos eljárás egy erőteljes, sötét színű kávét eredményez. Régebben ez volt az általános, leginkább elterjedt eljárás, de a mai kávé trendeket figyelembevéve már ezt nem jelenthetjük ki, mert megjelennek a franciás jellegű kávéktól a firenzei manufaktúrákban feldolgozott kevésbé erős kávék, a sziciliai, sötétbarna erős és a halványbarna pörkölések is.

Téves azt hinnünk, hogy csak az erős pörkölésű, föld ízű kávé olasz. Egy kávé nem attól lesz olasz, hogy bedobjuk a gépezetbe és nagyüzemi körülmények között jó sötétre pörköljük. Jó minőségű kávét csak képzett szakemberekkel, manufakturákban lehet előállítani. A jó kávé elkészítése valóságos művészet ehhez nagy szaktudásra és kézműves munkára van szükség.

Lehet persze egy kávét olaszos címkével, hangzatos nevekkel felruházni, de nem attól lesz igazán jó.

Visszatérve a pörköléshez a közepes vagy világosabb pörkölés lágyabb és aromásabb kávét eredményez. A nagyon világosnak már nincs meg a kávé jellegzetes aromája.

Ha olasz kávé, akkor muszáj megemlítenünk a kotyogót. Olasz kávét otthon is készíthetünk kotyogóval. (Mokka főzővel). Ki ne ismerné Bialetti ikonikus formájú “Moka Express” kávéfőzőjét, amely 1933-ban látott napvilágot és azóta is töretlen népszerűségnek örvend. A világon majdnem mindenhol ismerik nagyon sok otthonban megtalálható ma is. Miért nevezik mokkafőzőnek? Ez a kifejezés a jemeni Mokka város nevéből ered. Itt található a világ egyik leghíresebb kávétermő vidéke.


Térjünk vissza a kotyogóhoz jó kávéhoz jó kávékeverékre lesz szükségünk. Nagyon fontos, hogy mokka őrlésű kávét vásároljunk, mert ez durvább szemcsésre van őrölve. Arra is ügyelni kell, hogy a kotyogót csak a biztonsági szelepig szabad felönteni vízzel majd jön a filterszűrő aztán rakjuk bele enyhén púposra a kávékeveréket és összecsavarjuk a kotyogót. Minimum lángon főzzük. Amikor elkészül megkevergetjük, hogy egynemű legyen és már fogyasztható is a finom olaszos kávé. Amennyiben az erősebb kávét szeretjük akkor olyan kávékeveréket kell választanunk amiben több a robusta, mert az erősebb, ha az aromásabb kávé a kedvencünk akkor viszont nagyobb százalékban kell tartalmaznia a kávékeveréknek arabica kávét.

Érdemes megkóstolni a nápolyi kávékat, mert ők még a nálunk kicsit leértékelt robusta fajtából is intenzív, aromás kávékat tudnak készíteni. Természetesen ezek a kávék erősek, aki nem szereti az erős kávét az választhat helyette egy jó cappuccinót.