Amint megemlítik a karibi térségen fekvő Dominikai Köztársaságot karakterisztikái, természeti adottságai szinte azonnal megjelennek előttünk; fehér homokos partjai, amerre szem ellát csodás kék víz, rengeteg pálmafa. Esetleg egy-két pohár jóleső Piña Colada emléke is feldereng előttünk... 


Ami a  helyi gasztronómiát illeti, az itt található különlegességek egyik fő alapanyaga például a főzőbanán. Ételeik igen ízletesek, a Karib-tenger fűszereit remekül alkalmazzák, és nem csupán nyersen ételként, hanem ital formájában egyaránt fogyasztanak olyan gyümölcsöket mint a papaya, narancs, ananász, vagy a kókusztej is igen közkedvelt. Természetesen nem érdemes elmenni a dominikai kávé mellett sem, mely egyedi, temperamentumos, gazdag ízvilággal rendelkezik és jellemzően sötét pörkölést kap.  Azonban felmerülhet a kérdés: mi a kiváló kávé titka?


A dominikai hőmérséklet éves szinten átlagosan 20-30°C közötti és jelentős a páratartalom. A kávécserjék a tengerszint feletti magasságtól 600-1500 méterre nőnek, a betakarítás időszaka pedig akár az egész évet felöleli, bár késő ősztől tavaszig jellemzőbb a leszedés. Az időjárás tehát szinte mindig tökéletesen alkalmas a kávék számára, az óceán hűvösebb szelet és felhőket hoz, melyek a túlzott napfény ellen nyújtanak védelmet. A hegyvidéki talaj is kiváló a cserjék számára, a gyakori esőzéseknek köszönhetően pedig a kávécseresznyék érési ideje lelassul, így jobb minőségű kávébabokká válnak idővel. 


A helyi kávékultúra körülbelül 2 évszázadra nyúlik vissza, napjainkra pedig már 350.000-500.000 zsák Arabicát állítanak elő évente, melyből körülbelül 50-60 ezer darab 60 kg-os zsákot exportálnak külföldre. A lakosok közül persze rengetegen foglalkoznak kávétermesztéssel, ezért szigorú intézkedéseket vezettek be a minőség megtartása és az előírások betartása végett. A kávétermesztő lakosság főleg kisbirtokokon termel, ahol előszeretettel termesztenek még kakaót, dohányt és különféle gyümölcsöket.


A legtöbb dominikai termelő ráadásul saját maga dolgozza fel a kávét; a szemeket még nedvesen készítik elő kisebb malmok segítségével. Ez azt jelenti, hogy a kávécseresznyéket a leszedést követő egy napon belül pépesítik, erjesztik, lemossák, majd végül természetesen úton, napon szárítják. Ezt követően elszállítják őket és további előkészületeket végeznek rajtuk mielőtt exportálnak vagy értékesítenek a helyi piacon.


Az országban hat fő termőterületet jelölt ki a kormány - ilyenek Cibao, Azua, Bani, Ocoa, Juncalito és Barahona -, így a kávészemek a különböző természeti-, és éghajlati adottságoknak köszönhetően némiképp eltérőek. A Barahona magas területeiről érkező kávéit tartják széleskörben a legfinomabbnak; testesebb, savasabb karakterek jellemzik. Ocoa és Bani kávéi lágyabb ízekkel érvényesülnek, a Cibao-i termésből pedig a kevésbé savas presszók készülnek. Ám összességében elmondható, hogy a dominikai kávé ízeiben felfedezhető némi étcsokoládé aroma, enyhén citrusos esszenciával kiegészítve - így lesz igazán harmonikus, mégis különleges a végeredmény. 


Ha egy igazán dögös, izgalmas, dominikai temperamentumú 100% arabica kávéra vágysz, kóstold meg az El Beso Ardiente szemes pörkölt kávénkat, mely egyenesen a Dominikai Köztársaság szívéből, a Karib-tenger partjain fekvő Santo Domingo-ból érkezik hozzánk feldolgozásra. Már maguk a hatalmas, fényes kávébabok is szemet gyönyörködtetőek, de érdemes megtapasztalni, hogy a különféle lefőzési módok mennyiben befolyásolják a kávé ízjegyeit, így akár minden egyes nap másképp indulhat a reggel kedvenc dominikai kávéd mellett!