Kétféle kávécserjét különböztetünk meg az egyik az arabica a másik a robusta. Amikor kávét keresünk, gyakran találkozunk az arabica, illetve robusta fogalmakkal így nem árt, ha tisztában vagyunk vele mit is jelentenek ezek.

A két kávéfajtára nem csupán különböző ízvilág jellemző, de számos egyéb fontos tulajdonságban is markánsan eltérnek egymástól, mint például a koffeintartalom, vagy a cukortartalom. A jobb áttekinthetőség érdekében a cikk mellé elkészítettünk egy inforgrafikát a két kávétípus főbb tulajdonságairól. 


ROBUSTA

A robuszta kávét sokszor titulálják úgy, hogy az rosszabb minőségű kávé, holott ez nem fedi a teljes valóságot.

A robuszta kávé magas koffein tartalommal rendelkezik viszont kesernyésebb az ízvilága. Tengerszint felett 200-800 méter magasan fekvő területeken nő, igénytelenebb, mint az arabica. Termőhelyei: Brazília, Uganda, Vietnam.

A szemek kisebbek és gömbölyűbbek. A robuszta  kávét kávétartalma miatt gyakran használják fel kávékeverékekhez. Kesernyés ízvilága miatt az idősebb korosztály jobban kedveli, mivel ők a vietnami robuszta kávé ízét szokták meg, nekik lehet, hogy jobban megnyeri a tetszését az erősebb, keserűbb íz. Lefőzésekor krémes állagú kávét kapunk.

A koffeinnek élénkítő hatása van a szervezetre, ezért a robusta kávéból nem kell túl sokat inni naponta. Növeli a koncentráció készséget, csökkenti a depresszióra való hajlamot. Azonban magasabb a koffeintartalma, így a vérnoymásra gyakrolot hatása intenzívebb, jobban megdobogtatja a szívet. Ezért sem célszerű sokat inni belőle. A reggeli espresso után azt javasoljuk, fogyasszon alacsony koffeitartalmú magaslati arabica kávét, mely ízében is sokkal lágyabb.

A robuszta kávé kétszer annyi antioxidánssal rendelkezik, mint az arabica kávé. Az antioxidánsok védik a sejteket így kedvezően hatnak a szervezetre. Ezentúl a koffeinnek vízhajtó tulajdonsága is van.  

A kávét a szépségipar is rég felfedezte. Nagyon jó hatása van a szemkörnyék ápolásban. Ezért szemránckrémekhez adják, jó ha vásárláskor figyelünk arra milyen összetevőket tartalmaz a krémünk. A kávézaccot sikeresen lehet használni narancsbőr eltüntetéséhez is, de még számos területen alkalmazza a  szépségipar pl. samponoknál, hajápolásnál.

 

ARABICA

Az arabica kávé 900 méterrel tengerszint felett terem, kényes a talajra, sok vizet igényel, sok törődést. A kávébab formája hosszúkásabb. Kevesebb koffeint  tartalmaz, mint a robuszta, viszont sokkal aromásabb. Arabica kávéból napi 4-5 kávét is el lehet fogyasztani.  Az arabica kávét főleg a kellemes ízvilága miatt kedvelik a fogyasztók. Magasabb az élvezeti értéke és az alacsony koffein tartalma miatt nincs káros mellékhatása. 

Jó hír, hogy kicsi a kalóriatartalma ezért fogyókúrázók is ihatják, ha nem tesznek hozzá cukrot, tejszínt.

Legnagyobb ültetvények Etiópiában, Indonéziában, Brazíliában találhatóak. 

A kávémesterek az egyedi ízhatás kedvéért sokszor saját receptekkel dolgoznak és egy adott kávéban vegyesen megtalálhatóak robuszta és arabica kávészemek is. Ennek köszönhető, hogy bizonyos kávé márkáknak megvan a saját jellegzetes ízvilága. Kísérletezzen bátran, hogy megtalálja saját kedvencét! 

Egy kávé minőségét befolyásolja a termőhely, a termesztési körülmények a legjobb kávék  tengerszínt felett 1200-1500 m magasról származnak.

A zöld kávébabok korlátlan ideig megőrzik minőségüket, míg a pörkölés után a kávé már hamar elveszíti aromáját. Így a kávé minőségét nem csupán a termőterület határozza meg, hanem a pörkölés módszere és ideje is. 

Kávé vásárláskor mindig nézzük meg a kávé hátoldalán található adatokat. Itt találhatjuk a kávéra jellemző tulajdonságokat: koffeintartalom, aroma, a kávé összetevői, szavatossági idő. Útmutatót ad nekünk, hogy mire számíthatunk.