A vásárláskor szinte biztos, hogy minden választott kávé keverék tartalmaz lágy brazil arabica kávé szemeket. Ennek oka, hogy brazília a világ egyik legnagyobb kávéexportőre.

A másik oka pedig, hogy a más területekről származó kávék savasságát édességével megtöri, kellemesebbé, krémesebbé varázsolja. 

Brazília a Dél-amerikai kontinens keleti illetve központi részén helyezkedik el. Két fő tájegysége van a Brazil felföld és az Amazonas medence. Nagy kiterjedése miatt sokszínű éghajlat jellemzi. Az egyenlítő északon a Baktérítő dél-keleten szeli át. Az ország legnagyobb részén trópusi az éghajlat. Itt a meleg és a nedves klíma a meghatározó. 

Dél- és Latin-Amerika legnépesebb és legnagyobb területű országa. A legek országának is nevezhetjük.  Napfény, szamba, karnevál, foci jutnak eszünkbe a név hallatán, de természeti kincseit tekintve is világelső. 

Brazíliába a kávécserjét 1727-ben hozták be Francia Guyanából. A legenda szerint az első kávécserjét Francisco de Melo Palheta ültette el Para régióban. Francia Guyanába tett diplomáciai útja során kapott ajándékba egy kávé cserjét, amit a kertjében elültetett. A kávécserje egy idő után elkezdett szaporodni. Látván ezt először csak a szomszédok később a farmerek is elkezdtek kávécserjét ültetni. Így terjedt el a kávétermesztés Brazíliában. Később az államilag támogatott termelés is előtérbe került. 

A kávét Rio de Janeiro közelében, Paraiba területén kezdték termeszteni. A területnek nagyon jó adottságai voltak a kávé termesztéséhez, de fő előnye, hogy közel volt a kikötő. Az exportálás szempontjából ez jelentős tényezőnek számított. 1820 és 1830 között nagy fellendülés volt a kávé termesztésben, elkezdték a kávét nagy mennyiségben Európába exportálni. Ekkor  a világ kávétermelésének 30 %-át Brazília adta. Az állami területeken és a földesurak gazdaságaiban rabszolgák dolgoztak ez időben.   

A második fellendülés az 1900-1930-as években volt, amikor az állam befolyásolta a kávé termesztését. A termelőktől és a földesuraktól alacsony, de egységes áron vásárolták fel a termést és amikor az árak a piacon magasak voltak akkor exportálták. Így a gazdálkodók biztonságban érezték magukat, az állam pedig nyereségre tett szert. 1930-ra a világ kávétermelésének 80 %-át Brazília adta.  

Mivel a kínálat nagyobb volt, mint a kereslet így csökkentek az árak, de a kormány ismét beavatkozott és mesterségesen csökkentette a termelést. 1931-ben 78 millió zsák kávét égettek el. Ezzel stabilizálták a piacot.


Brazília 2005-re kávé nagyhatalommá vált.  Ettől az időszaktól kezdve a minőségre összpontosítanak.

Napjainkban nagy számú magángazdálkodó és kis farm van, ezeken kizárólag minőségi kávét termesztenek. Nagy szakértelemmel és infrastruktúrával rendelkeznek. 

A gazdálkodók előnyben részesítik az “pulped natural” (félszáraz) módszerű feldolgozást. Ennek köszönhetően a kávénak csokoládés és dió íze lesz, alacsonyabb savasságot kap a kávé. A vásárlók ezért a tulajdonságaiért előnyben részesítik. Kiválóan alkalmas eszpresszó készítéséhez. 

A brazil kávé lágy, édeskés íze alacsony savtartalmának köszönhető. A hatalmas területen persze különböző fajta jellemzően arabika kávét termesztenek. A kávéültetvények alacsonyabban fekszenek, mint a többi közép- és dél-amerikai kávétermesztő országokban, ennek köszönhetően gyorsabban növekszenek és e miatt alacsonyabb a savtartalom is. A fenti adottságokból egyenesen következik, hogy Brazília kávénagyhatalom.