Costa Rica közép-amerika legszebb, legizgalmasabb trópusi országainak sorát gyarapítja a maga elképesztő természeti adottságaival, sokszínű élővilágával. “Pura Vida” - hallhatta már nem egyszer aki idelátogatott, amely a helyiek köszönési formája, és annyit tesz: Tiszta Élet, vagyis minden rendben.


A világ legzöldebb és legboldogabb országa nem csak a turistákat vonzza, de földrajzi adottságainak köszönhetően a kávétermesztés is igen fontos szerephez jutott már az 1700-as években. A természet adta lehetőségek mellett azonban az itt élők szenvedélyes munkája is elengedhetetlen volt ahhoz, hogy Costa Rica napjainkban a kávétermesztő országok ranglistáján igencsak előkelő helyen szerepeljen.


Fontos szempont a kávé készítése során a pazarlás-, és a káros, vegyszeres gazdálkodás elhagyása. Costa Rica arra ösztönzi a népet, hogy tisztelje a földeket és etikus módon gazdálkodjanak azokon. Az ország ráadásul olyannyira komolyan veszi a minőség kérdését, hogy törvény szabályozza a kávétermesztést; csak és kizárólag 100% arabica kávé termesztése engedélyezett az itteni vidékeken.


A termesztés elsőként Costa Rica Közép-völgyében indult meg, ahol az éghajlat hűvösebb, a tengerszint feletti magasság megfelelő és a talaj is remek termőképességgel rendelkezik. Az országban található vulkanikus talajnak enyhe savtartalma van, amely éppen ideális a kávénövények számára, hiszen elősegíti az oxigénellátást és megőrzi a páratartalmat. Valamint azt is kimutatták, hogy az arabica cserjéknek további előnyt jelent a félárnyékos telepítés. Nem elég, hogy sokkal nagyobb terméshozamot biztosítanak, de az ízvilágukra is pozitív hatást gyakorol a tűző nap mellőzése. 


A Costa Rica-i gazdálkodók tudják, hogy nem szabad kapkodni, így a kávébogyókat kézzel szedik le. A későbbiek során is csak a legtökéletesebbek, legérettebbek kerülnek kiválasztásra a feldolgozóüzemekben - hiszen az ezekből kinyert kávébabok adják majd a legkedvezőbb ízélményt. Külön választják a kisebb és nagyobb babokat, valamint eltávolítják azokat a szemeket, amelyek hibásak. Ezután kerül sor a napokig tartó szárításra, miután elküldik a kávét pörkölésre. Ez az a lépés, ahol az arabica mennyei aromái igazán előtörnek majd. 


Ami az ízjegyeket illeti, mára az országban 8 térségben is termesztenek kávét, amelyeknek mind megvannak a saját kis jellegzetességeik, hiszen az eltérő környezet eltérő babfajtákat eredményez. Tarazzú térsége például savasabb, testesebb eredményt nyújt, míg Brunca mérsékeltebb karakterisztikájú ízvilágot kínál. 




További édekességek erről a távoli kis országról?

1. A nap egyszerre kel és nyugszik az év 365 napján

2. A világon az egyik leginkább környezetbarát ország. Costa Rica villamos energiájának több mint 99% -át megújuló energiával állítja elő. 

3. A világ második legnagyobb banánexportőre

4. Több mint 1400 fajta orchidea és körülbelül 52 kolibrifaj él Costa Ricában a számos természetvédelmi övezetben.

5. Costa Ricán több mint 121 vulkáni képződmény található, közülük hét ma is aktív vulkán.

6. Costa Rica a világ 13. legnagyobb kávétermelője - évente több mint 1,5 millió zsákot csomagolnak.

7. A legtöbb kávé „bogyót” ma is kézzel szüretelik.

8. Törvényi szabályozás mellett csak arabika fajta termeszthető az országban.

9. Costa Rica a világ egyik legboldogabb országa.


Hogyan készül a tipikus costa rica-i kávé? 

A klasszikus Costa Rica-i kávé selymes és enyhén savas. A hagyományos módon elkészített kávét „aguas de medias” -nak hívják, amely szó szerint fordítva „zoknivizet” jelent... A costa rica-i emberek nagyon komolyan veszik a kávéjukat, és hagyományos módon főzzük „chorreador” vagy „kávé zokni” segítségével - egy egyszerű szűrővel, amely úgy néz ki, mint egy zokni. Ezt a szűrőt egy drótkeretre függesztik, majd forró, (de soha nem forrásban lévő) vízzel töltik fel. Alapvetően úgy működik, mint egy csepegtető kávészűrő. Ennek a hagyományos kávékészítménynek az íze erős, de nem karcos, leginkább tipikusan costa rica-i kávéízű. A tejet a kávé főzése után szokták hozzáadni. Egy szűrő beszerzése után te is elkészítheted otthon a saját „aguas de medias”-od.


Éld át a Costa Rica minőségi kávék nyújtotta élményt. Válasszd az El Grano De Oro Costa Rica szemes kávénkat, hogyha egy citrusosabb, fűszeres illatú különleges kávéra vágysz, vagy próbáld ki a Pura Vida Nespresso kompatibilis kávékapszulánkat, amellyel egy szempillantás alatt átélheted a pura vida életérzést.