Kuba karibi szigetország, a szenvedélyek országa. Az élet szeretete mindenben megnyilvánul. A zenében, táncban, gasztronómiában és a kávézásban is.

Bár a történelem viharai megtépázták az országot a kávézás szokása olyan élő hagyomány, mint a salsa.

A Sierra Maestra hegységben a sziget dél-keleti részén kis gazdaságokban termesztik a kubai kávét. A kávé 90 százaléka a mély alföld folyóinak partjairól, a sűrű erdőből származik. Gyönyörű környék.

Kubába az első kávé magokat Don Jose Gelabert hozta be Dominica szigetéről az 1700-as évek közepe táján. Később a Haitiről áttlepülő francia farmerek létesíttek kávéültetvényeket a 18. sz. végén. 1830-ra már Kuba volt az egyik legnagyobb kávéexportőr. A déli Santiago és Guantanamo tartományokon kialakított ültetvények olyan kulturális tájat alkotnak, hogy az UNESCO 2000-ben a világörökség részévé nyilvánította ezt a területet.


A 20. század második felében a politikai változások és az időjárás miatt csökkent a kávétermesztés. 

Az 50-es években Kuba több mint 20 ezer tonna kávét exportált, napjainban ennek csak töredékét. Kubában arabica és robusta kávét is termelnek. A szüret szeptembertől januárig tart.

Az exportot egyetlen vállalat a Cubaexport bonyolítja le, amely rögzített áron veszi át a termelőktől a kávét.

Kubában a kávézás a mindennapok része ugyanakkor rituálé is. A kubai kávé azaz “Cubano” egy kicsit másképp készül, mint az európai. Kétféleképpen készítik. Az egyik eljárásban a kávéőrleményt nádcukorral keverik így a karamellizálódó cukor még jobban kiemeli a kávé édes ízét. Az így elkészített kávét habosra keverik. 


A másik módja az elkészítésnek, amikor egy kisebb adag kávéba teszik a nádcukrot, amit addig kevernek míg sűrű krémet nem kapnak és csak eztán öntik fel a többi kávéval. A cukor mindkét eljárás fontos része. A kubai kávéra a karamellás, pörkölt ízvilág a jellemző. 

A kávé fogyasztása felnőttek részére meg van szabva. Két uncia felnőttenként. Kéthetente egyszer vásárolható. A csökkenő mennyiség ellenére a világon egyre népszerűbb. A piacokon a kubai kávét valódi ínyencnek tekintik. 

Ön is megkóstolhatja most ezt a csemegét a  Castro Cuba pörkölt szemes kávénk kiváló választás. 

A Serrano Superior egy ritka kubai kávé fajta - a kávé világának egyik legkisebb országából. 

A CUBA Serrano Superior az egyik legjobb kubai kávé (a Cuba Altura mellett) tüzes és eredeti íz jellemzi, illatában még a kubai szivar is fellelhető. A sziget keleti részén a Sierra Maestra körüli meredek lejtőkről származik ez a különleges arabika fajta. 

A kávét a hegyoldal alsó régióiban termesztik, ezáltal alacsonyabb savtartalmú, mint más közép-amerikai kávék. Az ültetvényeket állami tulajdonú szövetkezet üzemeltetik. Nem használnak műtrágyát, a kávétermesztés hagyományos kézi módszerekkel történik. 

A kubai kávébab színe egyedülálló, valahol a barna és a sötétbarna között van. A belőle készített kávé kiegyensúlyozott, fűszeresen telt aromájú, elegánsan testes, megjelenésű, hihetetlen hosszan tartó utóízének okát a mai napig titok övezi. A kiváló pörkölést követően lágy dió és könnyű csokoládé aromák teszik teljessé az élvezetet.