A perui kávé általában közepesen testes, lágy, kellemes enyhe savassággal bír. Nehéz ellenállni annak a gazdag ízvilágnak és édességnek, amelyet ez a kávé kínál.

 

A PERUI KÁVÉ

Peru, az Andok legnagyobb területű országa. Az Inka birodalom központja volt. Az ország éghajlata nagyon változatos. A keleti síkságon trópusi éghajlat uralkodik, míg az ország nyugati részén sivatag van a part mentén. A kávé szempontjából legjelentősebb az Andok hegység, a keleti lejtőin termesztik a kávét.

Itt optimálisak a feltételek a növény fejlődéséhez. A kávécserje lassan nő és nagyon igényes a környezetére. A jó minőséghez fontos a megfelelő hőmérséklet, víz, szél, napfény, talajminőség és a termőhelyi magasság. Ebben az övezetben teljesen optimálisak a termesztéshez szükséges feltételek. 

Peruban a 18. század óta termesztenek kávét. A felvidéki magaslatokon termesztett Coffea Arabica-nak a klíma kellemes ízt ad. A testes fűszeres jelleg és kevés sav teszi a kávét különlegessé.

Peruban kizárólag Arabica kávét termesztenek Az Arabica kávé 95 %-a a környék kistemrelőitől származik, akik 2-3 hektár földterületen gazdálkodnak és sok esetben még kakaót és kokát is termesztenek a kávé mellett. Ezeknél a családoknál hosszú hagyományai vannak a kávétermesztésnek. Szüret után a termelők a vörös kávécseresznyéjüket eladják a feldolgozó állomásnak. Ezek a feldolgozók különböző tanúsítványokkal rendelkeznek. Ilyen a Cup of Excellence. A feldolgozó üzemek céljai közé tartozik a rangos minősítés megtartása.

A 90-es évek elején a Kraft Foods és a perui kávétermesztők a kormány és a segélyszervezetekkel kötött együttműködés keretén belül egy vállalkozásba kezdett, melynek az volt a lényege, hogy tartósan javítsák a minőséget. 



A perui kávé különleges kissé csokoládés ízhatású, 100 % arabica. 

A perui alacsony magasságú farmokon termesztett babok általában enyhe savtartalmú, közepesen testes, sima, dióféléket, virágokat és gyengéd gyümölcsös aromát tartalmazó kávét termesztenek.

Fentebb az Andokban, beleértve a Cusco és Machu Picchu környéki farmokat, a kávé élénk savasságot, színes virágaromákat és gazdag édességet mutat. Ezek nagyobb valószínűséggel speciális babok, amelyekért versenyben állnak a kávépörkölők. Az általunk forgalmazott ‘Alpaca Bean’ perui szemes kávé szintén magasan termesztett arabika kávészemeket tartalmaz, ennek köszönheti igazán különleges ízét. 

A kávé jelentős gazdasági tényezővé vált. A világ lakosságának kétharmad része kávézik. Nagy többségük Európában él. Erre vezethető vissza, hogy a termesztő országok az egész készletet exportálják, Brazília kivételével. Brazília a kávé 50 %-át hazai piacra szánja.


Még 10 érdekes tény Peruról:

  1. Itt találhatóak a világ legnagyobb homokdűnéi.
  2. Peruban több mint 3000 különböző burgonyafajtát termesztenek.
  3. A Föld legnagyobb repülő madara Peruban él, az óriási andoki kondorkeselyű.
  4. Itt találhatóak a titokzatos Nasca vonalak, melyek csak a levegőből láthatóak. 
  5. Az emberek még mindig az inkák módszere szerint bányászzák a sót.
  6. Peruban 90 különböző mikroklíma található.
  7. Peru több mint 55 fajta kukoricát termeszt.
  8. Vannak pingvinek Peruban!
  9. A perui Coati Dung Coffee, amit az ormányos medve ürülékéből készítenek, az egyik legdrágább kávé a világon.
  10. A világon a 10 millió alpaka háromnegyede Peruban él.

Alpaca Bean perui szemes pörkölt kávé 1kg

Alpaca Bean szemes pörkölt kávé 200 g