A Hónap íze a mogyoró, ehhez kapcsolódóan az alábbi kávés receptet találtuk nektek. Ki is próbáltuk, hogy biztosak legyünk benne, hogy kellően finom. :) Átment a tűzpróbán, ajánljuk!
A mogyorós kávéval tökéletes lett!
26 cm tortaforma
2,5 óra
Sütési idő: 15 perc, 180 fokos légkeveréses sütőben
Hozzávalók:
Piskóta tészta
120g finomliszt
120 g pirított mogyoró
4nagy tojás
120 g kristalycukor
1 teáskanál vaníliaeszencia
1 és 1/2 teáskanál sütőpor
1,5 evőkanál ristretto CAFENASH pörkölt mogyorós kávé
Kávés trüffel
1 evőkanál ristretto CAFENASH pörkölt mogyorós kávé
100 g étcsokoládé
3 evőkanál friss tejszín
Kávékrém
1 evőkanál ristretto CAFENASH pörkölt mogyorós kávé
300 g fehér csokoládé
1,8 dl friss tejszín
400 g vaj
150 g porcukor
A süti elkészítésének titka a megfelelő munkatempó.
Elsőként a trüffel alapanyagaival kezdjünk, mert a formázhatóság érdekében a trüffelkrémet legalább egy órára be kell tegyük a hűtőbe.
Főzzünk le 2 adag ristrettot a CAFENASH pörkölt mogyorós kávéból.
Az étcsokoládét és a tejszínt vízgőz felett olvasszuk fel és folyamatosan keverjük simára és fényesre, majd keverjük bele egyeletesen a kávét és tegyük félre hűlni, majd tegyük a hűtőbe. Vigyázzunk rá, hogy a vízgőz ne csapjon vissza a csokoládéba, mert megcsomósodhat.
Készítsük el a krémet, majd ezt is tegyük a hűtőbe.
Vízgőz felett olvasszuk fel és keverjük simára a tejszínt és a csokoládét, majd tegyük félre hűlni. Keverjük habosra a vajat majd adjuk hozzá a porcukrot és keverjük simára a krémet pár perc alatt, majd adjuk hozzá a szobahőmérsékletűre hűtött csokoládét és keverjük ismét simára az egész krémet. Tegyük a hűtőbe ezt is.
Készítsük el a piskótát.
Elsőként a tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a cukrot, amellyel tovább keverjük, majd a tojássárgáját, amit ismét simára keverünk. Ezt követően a többi hozzávalót is hozzáadva kikeverjük a tésztát. Vajazzuk, lisztezzük ki a sütőformát, öntsük bele a tésztát és tegyük a sütőbe 15-20 percre. Az elkészült piskótát sütőrácson hagyjuk kihűlni.
Trüffel golyók
Míg megsül a piskóta, addig elkészíthetjük a trüffel krémből a kis trüffel golyókat, vagy trüffel mogyorókat (kis fantáziával mogyorókat is formálhatunk a krémből). Az elkészült golyókat forgassuk bele kakaóporba.
Mogyoró előkészítése
A mogyorót szükség esetén megpirítjuk. A pörkölt mogyorót egy zacskóba tesszük és egy sodrófával durvára törjük.
Állítsuk össze a sütit.
A piskótát félbevágjuk és kávékrém negyedét bele kenjük a két piskótalap közé. A maradék krémmel bevonjuk a tortát. A tetejére helyezzük a trüffel golyókat, majd ízlés szerint egy kis kakaóporral díszítjük. Az oldalára pedig feltapasztjuk a pörkölt mogyoró darabokat. Tegyük be 2-3 órára a hűtőbe a sütit, hogy egy picit a krém megszilárduljon.
Aki nem szereti a nagyon édes sütiket, annak fehér piskótát és étcsokis krémet, esetleg csokoládé mousse-t javaslunk a fehércsoki helyett.
Jó étvágyat!