A közép-amerikai Nicaragua természeti adottsága nagyon jó a kávé termesztéshez. Kedvező feltételeket teremt a vulkanikus eredetű talaj és a trópusi hőmérséklet.

Ennek ellenére a kávé csak a XIX. század második felében érkezett meg Nicaraguába. A kormány minden egyes kávé cserje ültetését 5 centtel jutalmazta, így ösztönözve a termelést. 1992-re már több kávét ültettek, mint más haszonnövényt. A sikerhez azonban még hosszú út vezetett. 

Az országot nagyon sok természeti katasztrófa sújtotta és nem kímélte a gazdasági, politikai válság sem.

Nicaraguában kizárólag arabica kávét termesztenek. A kávé termő területek elsősorban az északi és belső területeken lévő hegységekben vannak, tengerszint felett 600-1500 m magasan. Az itt található természeti körülmények között jó minőségű, gyümölcsös aromájú kávé terem. Ez hozzájárult az ország gazdasági fejlődéséhez is.

A gazdasági növekedést földrengések, önkényuralmi rendszer, polgárháború törték meg.

Ezt a sok szerencsétlenséget alig sikerült a kávénak túlélnie. 1998-ban még egy hurrikán is pusztított. Tönkrement a szállításhoz szükséges úthálózat, az ültetvények, melyek több tízezer farmernak adtak megélhetést.

Aztán jött a 1999-2003-as kávé válság, ezt pedig követték a gyakori aszályok. A kávéárak nagyon alacsonyak voltak. A farmereknek nem volt pénzük a földjeik fenntartásához így többnyire emigráltak vagy segélyekből éltek.

Ezen a mélyponton csak segítséggel tudtak urrá lenni. A szakszervezetek által kiharcolt földreformoknak köszönhetően több ezer család jutott újra ültetvényhez. Ma a legnagyobb termelő szövetkezet a Nicaraguai Kávé Kistermelő Szövetkezeteinek Egyesülete. A vállalkozások több, mint 80 %-át tömöríti és képviseli őket nemzeti és nemzetközi szinten is. A 45 ezer kis vállalkozásban dolgozik a munkások 95 %-a, akik nagyon jó minőségű kávékat termelnek. 

Ezeknek a szervezeteknek a keretein belül egyre nagyobb hangsúlyt kapott az infrastruktúra fejlesztése, a minőségbiztosítási programok, szakképzés, környezetvédelem.

A fejlesztések hatására a szállítás gyorsabb lett, a kávé minősége is javult.

A kávé túlnyomó többségét a családi gazdaságok több féle egzotikus fa árnyékába ültetik (avokádó, narancs). Így kapják a Nicaraguára jellemző ízes, édesebb kávét. A termés árnyékban lassabban nő a természetes cukortartalma magasabb.

A kávé Nicaragua fő exportcikke és ezzel 280 ezer munkahelyet teremt, mely komoly eredmény a nagy munkanélküliséggel küzdő országban.


A nicaraguai kávé erősebb, testesebb, valamint alacsonyabb savassággal rendelkezik.

Erősség: 5/3

Testesség: 5/4

Savasság: 5/1

Krémesség: 5/4